philosophy for beginners

Om ett träd faller, mitt i en skog, och faller mot mark och andra träd med ett fruktansvärt brak; är det då ett ljud, om ingen - inte en levande själ - finns där för att höra det?


Förnuftet säger oss att naturligtvis finns ljudet där; ljudvågor fortplantar sig genom materiens molekyler och är ett faktum oavsett om åhörare finnes eller ej. Sinnet säger dock något annat; det vi inte hör är intet. Vi kan inte med våra sinnen senare påvisa att ett ljud har funnits. Frånvaron av åhörare gör begreppet "ljud" överfödigt; ljudet existerar inte då ingen finns att existera för.


Likaså frågade sig den lärde Zarathustra en gång i forntiden på Persiens ogästvänliga slätter: "Kalorier som förtäres under en solförmörkelse eller ett strömavbrott; räknas dessa verkligen, då ingen finns där för att se dem förtäras? För även om förnuftet säger oss att en bit snickerstårta är betydligt energirikare än en morot, hur ska sinnet veta skillnaden då ljuset inte finns? Ty, om ingen finns där för att bevittna detta brott mot den heliga bloggens lagar och föreskrifter, har brottet ändock skett? Nej, kalorier som förtäres under strömavbrott existerar inte, då inga ögon finns att existera för!"
Så talade Zarathustra, och jag är benägen att hålla med honom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0